Hot Stretching

Bij stretchen proberen we eigenlijk onze spieren te verlengen zodat ze flexibeler worden en we onze gewrichten beter kunnen bewegen. Het stretchen voor sporten helpt zoals gezegd het risico op blessures terug te dringen, na het sporten helpt het dan weer om sneller te herstellen. Zo voorkomen we onder andere stijve spieren.

 1. Het zorgt voor een groter bereik in de beweeglijkheid van de gewrichten.
  Gewrichten die beweeglijker zijn zorgen dat we betere sportprestaties kunnen leveren en ruimere bewegingen kunnen maken zonder onszelf te verwonden. Bovendien helpt dit ons om onze balans beter te bewaren tijdens het sporten, wat ook weer de kans op blessures verkleint.
 2. Het verbetert de flexibileit van onze spieren.
  Als we ouder worden of als we weinig fysiek actief zijn hebben onze spieren de neiging korter te worden en strakker te gaan staan. Stretchen helpt onze spieren weer uit te rekken waardoor we ze flexibeler kunnen gebruiken en zo sportieve inspanningen leveren of fysiek werk te doen zonder risico op spierpijnen en -scheurtjes.
 3. Het verbetert de bloedcirculatie.
  Een aantal wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat stretchen zorgt voor een betere bloedcirculatie. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat we via onze bloedstroom onze spieren beter kunnen voorzien van de nodige voedingsstoffen. Zo kunnen deze sneller herstellen na een inspanning en zullen ze minder snel stijf worden.
 4. Het helpt stress te verminderen.
  In onze stresserende maatschappij geen onbelangrijk pluspunt: stretchen blijkt stress te verminderen. Zoals je zelf zeker al gemerkt hebt hebben je spieren de neiging te verkrampen als je gestresseerd bent. Maar je kan omgekeerd stress ook verminderen door je spieren te leren ontspannen en stretchen zorgt ervoor dat je spieren (na de oefeningen) zich beter kunnen ontspannen. Dit is één van de redenen waarom yoga zo’n positieve invloed op stress heeft.
 5. Het helpt ons een betere houding aan te houden.
  Doordat onze spieren minder strak gaan staan na regelmatig stretchen gaat ook onze hele lichaamshouding er meer ontspannen uitzien. We nemen een minder verkrampte houding aan en de buitenwereld zal meteen ook merken dat we ons beter in ons vel voelen.
 6. Het helpt ons beter te slapen en fris op te staan. Verschillende studies toonden aan dat het s’ochtends uitvoeren van een aantal lichte stretch- en fitnessoefeningen ervoor zorgt dat we ons de hele dag energieker voelen én dat we ’s nachts gemakkelijker in een diepe slaap raken.